Despre cum m-a luat valul în Dorset

Despre cum m-a luat valul în Dorset

6 min read

O vizită în UK în care m-a luat valul … la propriu, m-am oprit pe plaja în care s-au filmat scene din videoclipul Loverboy al lui Billy Idol şi m-am bucurat de artificii pentru o sărbătoare un pic sinistră, cel puţin pentru mine.

Vizitele mele în UK au fost întotdeauna legate de muncă. Poate tocmai de aceea UK-ul nu mi-a plăcut prea mult niciodată. Londra mi se pare mult prea gri şi cumva apăsătoare. Dar am zis totuşi să mai dau UK-ului o şansă şi deşi m-am reîntors tot cu un scop de business, am lipit de această vizită şi un weekend de relaxare. Mă îndrept către Poole (situat la 180 km |112 mile de Londra) unde mă aşteaptă prieteni dragi.

Avem o zi întreagă la dispoziţie să ne plimbăm, aşa că am ales să ne oprim pe coasta jurasică şi apoi să mergem în Bath (aproape de Bristol). De ce le-am ales?

Durdle Door este un arc natural din calcar situat pe coasta jurasică. Coasta jurasică a fost primul sit natural UNESCO al Angliei.

Bath este un oraş cu o arhitectură fascinantă, cu o istorie veche de pe vremea romanilor, fiind şi singurul oraş din UK declarat oraş-UNESCO.

Aşadar am ajuns mai întâi la Durdle Door. Iniţial mă gândeam că mi-ar fi plăcut să ajung la apus (imaginează-ţi ce spectaculos trebuie să fi fost să te bucuri de culorile cerului la înserat), dar cum nu am fi reuşit altfel să includem ambele opriri într-o singură zi, am zis că e bine şi aşa. Am învăţat de-a lungul timpului să nu forţez lucrurile. Aşa că m-am bucurat oricum.

Fiind deja noiembrie, după cum probabil bănuieşti, vremea în UK nu este prea generoasă şi frumoasă aşa că am prins un vânt tăios. Pe mine, care am în jur de 50 de kg, mai că m-ar fi dărâmat. Imaginează-ţi că pentru a ajunge jos, pe malul apei, trebuia să cobor o pantă cam abruptă, iar eu mă luptam cu vântul care bătea din faţă, dar mă încăpăţânam să înaintez. Priveliştea a meritat din plin bătălia din care am ieşit câştigătoare 😉

Apropo, ştiai că scene din videoclipul cantaretului Billy Idol – Loverboy s-au filmat aici ?

M-am apropiat destul de mult de apă, concentrându-mă să prind cele mai bune poze, ba cu valurile, ba cu stâncile, cât mai aproape, şi mai aproape, până când la un moment dat m-a luat un val din plin.

N-am mai avut timp să reacţionez, ci doar să-mi protejez aparatul foto. Şi apoi, după ce m-am dezmeticit, mi-am dat seama că eram udă până la brâu … pe o vreme destul de rece.

Aşa că am făcut stânga împrejur şi m-am întors spre maşina, amuzată şi cam înfrigurată. A ajutat că de data aceasta vântul bătea din spate aşa că m-a ajutat să merg mai repede 🙂

Ajunsă la maşină au început glumele şi scenariile. Ce să fac?

Puteam să mă întorc acasă la prietenii mei ca să mă schimb, dar asta însemna că ratam restul zilei.

O altă idee era să stau pe scaunul din faţă şi să îmi usuc blugii la aerul condiţionat de la maşină [Imaginează-ţi asta. Eu, pe scaunul din faţă, stând cu fundul la cei care veneau din sens opus :))) ).

Deja simţeam cum se răcesc pe mine blugii, deh, era frig, aşa că atunci am zis să mergem repede la cumparaturi. Dar unde să mergi când nu cunoşti zona? Ne-am oprit în primul sătuc întâlnit în cale şi nevăzând magazine am întrebat la benzinărie unde găsim totuşi un magazin de haine. Ce crezi? Ghinion. Nici un magazine de haine în stat. Aşa că am mers mai departe sperând să nu răcesc. 20 de km [14 mile] mai târziu am ajuns în Weymouth.

Apropo, Weymouth este un orăşel perfect pentru o vacanţă la mare, aflându-se în top 10 destinaţii cu plaja din Europa.

Dar să mă întorc la povestea mea. M-am oprit direct în zona pietonală, unde după ceva căutari am ieşit triumfătoare cu o noua pereche de blugi. Yeey 🙂

M-am liniştit după acest episod aşa că m-am bucurat de o plimbare agale prin oraş.

Aviz amatorilor, pe timp de vară poţi veni cu barca din Poole până în Weymouth.

Era deja dupa-amiază. Şi totuşi nu puteam rata vizita în Bath. Trebuia să ajungem la băile romane care se închideau la ora 17. Ajungând la apus, le-am ratat la mustaţă, aşa că ne-a rămas timp de plimbat seara prin oraş.

Din întâmplare am ajuns la focul de artificii ce marca o mare sărbătoare: Bonfire.

Se spune că povestea sărbătorii începe acum mai bine de 400 de ani când la putere se aflau protestanţii. Totul porneşte din motive religioase, un grup de catolici nemultumiţi dorind ca Anglia să treacă din nou la religia catolică. Aceştia pregătesc astfel un complot împotriva regelui James I şi a guvernului său. Pun mai multe butoaie cu praf de puşcă sub clădirea Parlamentului ca să îl arunce în aer. Numai că, guvernul află despre planurile grupului. Cei care au pus la cale planul, deşi au fugit care încotro, au fost arestati şi executati. Au fost implicaţi în total vreo 20 de persoane. Cel care a pus totul la cale este un tip pe nume Guy Fawkes. Iar această sărbătoare cu artificii şi focuri de lemne ce sunt arse se desfăşoară în numele lui. Astfel aminteşte tuturor de acel moment. Mai mult, de regulă, peste teancul de lemne pentru foc se aşează o păpuşă ce se numeste Guy ce îl reprezintă pe “eroul” principal. Dacă stau bine şi mă gândesc sărbătoreşte moartea sa, ceea ce mie mi se pare destul de sinistru… să sărbătoreşti cu atâtea artificii moartea cuiva, dar deh, ei ştiu mai bine.

Am plecat din Bath cu ideea că rămâne pe lista de explorat mai mult cu următoarea ocazie şi aşa s-a încheiat o zi lungă şi plină de peripeţii.

2019-03-07T16:15:35+00:00 februarie 8th, 2019|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment