India (Ep. 3).Zoji La – unul dintre cele mai aventuroase pasuri din India

India (Ep. 3).Zoji La – unul dintre cele mai aventuroase pasuri din India

4 min read

Ne-am continuat călătoria prin valea Sind, unde se vede cu ochiul liber că începem să ne îndreptăm uşor, uşor către zona mai turistică.

Ne aflăm în zona înaltă a munţilor Himalaya şi ne îndreptăm către destinaţia finală: Sonmarg (2728 m|8950 FT), ultima tabară pentru cei care fac ascensiuni din această parte a munţilor.

În Sonmarg temperatura a scăzut considerabil. Am trecut de la pantaloni de munte, dar de vară, la geacă de iarnă şi haine mult mai groase.
Sonmarg este înconjurat de munţi spectaculoşi şi totuşi aşa de diferiţi! În spatele hotelului este un vârf acoperit cu zăpadă. Pe partea opusă se vede un vârf aşa de ascuţit încât zici că e pus acolo ca să pedepsească pe cineva. Şi este doar din piatră.

Astăzi a fost şi ultima zi petrecută în Kashmir.

Se pare că mâine, după ce plecăm, după numai 20 de km vegetaţia va dispărea şi va rămane doar piatră şi deşert.
Obiectivul este să plecăm cât mai devreme spre Kargil, trecând prin pasul Zoji La (3528 m|11578 FT), unul dintre cele mai periculoase pasuri din lume.

După această trecere prin munţi pot spune că este o experienţă unică, de încercat cel puţin o dată în viaţă, mai ales pentru cei cu spirit de aventură sau care vor să încerce ceva nou. Natura este cea care decide ce fel de experienţă vei avea, tu eşti doar observatorul (şi ar fi bine să te bucuri de experienţă 🙂 ). 

Să vă spun că două maşini trec destul de la limită? Din fericire sunt şi zone unde curbele sunt ceva mai late.
Aş zice chiar că şoferii de aici un talent extraordinar pentru că m-am simţit în siguranţă pe tot parcursul călătoriei.

Odată ajunşi în punctul zero (adică la graniţa dintre Kargil şi Ladakh) ne-am oprit pentru fotografii şi o supă caldă (supa Maggie pe care o găseşti la mai toate restaurantele locale 🙂 ).

Îţi recomand să încerci această rută cât încă este nealterată de construcţii sofisticate. În câţiva ani, un tunel va străbate aceşti munţi şi ceea ce acum înseamnă o adevarată aventură se va rezuma la o călătorie de 15 minute [lucrările erau deja în desfăşurare încă de când am trecut noi pasul acum câteva luni].

Pe măsură ce înaintăm, munţii cu nuanţe de verde se transformă într-un gri-verzui cu o pălărie albă de zăpadă în vârf pentru ca apoi să devină maronii sau de culoarea gri a pietrei.

La un moment dat am ajuns într-un punct în care graniţa cu Pakistanul era la doar 20 km departare, iar lanţul muntos aici nu are nici o delimitare clară internaţională.

Ajunşi în Kargil (2750 m|9022 FT), am încheiat o nouă zi cu o experienţă pe măsură: artişti din tribul arian au cântat şi au dansat pe melodii tradiţionale.

Membrii tribului arian se consideră urmaşii lui Alexandru cel Mare.

Dat fiind că în prezent mai sunt 3 comunităţi: una în Ladakh, iar celelalte două în Pakistan, am apreciat cu atât mai mult momentul.

* Călătoria a fost sponsorizată de către Goamit Adventures.

2019-03-16T09:27:16+00:00 decembrie 28th, 2018|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment