India (Ep. 4).Picnic la 3000 m altitudine şi temperaturi ca în Alaska

India (Ep. 4).Picnic la 3000 m altitudine şi temperaturi ca în Alaska

4 min read

Sunt de aproape o săptămână în India şi am senzaţia că sunt aici de mai bine de o lună. Sunt norocoasă pentru că am nimerit într-un grup prietenos şi armonios.

Astăzi parcurgem valea Suru. Înainte de toate, ne oprim să bem un ceai fierbinte. Suntem într-un sătuc mic numit Sanskoo. Beau ceaiul afară ca să pot să privesc localnicii.

Pornim apoi mai departe. Urmează să vedem statuia gigant a lui Budha. Se pare că în trecut erau 4 astfel de statui în lume numite Future Buddha, dintre care 3 în Kargil.

Statuia lui Buddha nu e la drumul principal, parcă e ascunsă cumva de priviri. Mergi pe o alee îngustă până îl vezi. O singură casă se află pe acest drum. Familia vara stă la parter, iar iarna se retrage la subsol, alături de animale.

În schimb, copiii sunt curioşi şi uşor ruşinoşi.

Satul în care se află şi statuia se numeste Kartse Khar. S-ar traduce cumva “numele castelului” [kartse înseamnă nume, iar khar=castel]. Şi da, are şi un castel construit la înăltime [o să vezi mai jos că noţiunea de castel este un pic diferită de cea pe care o ştim noi, europenii].

După oprirea la statuia lui Buddha am mers desigur să vedem castelul [sau ce a mai ramas din el]. Ca să ajungi la el, după o urcare mai abruptă, trebuie efectiv să te caţeri cam ca la escaladă (bine, nu e chiar atât de greu, dar tot am fost doar vreo 5-6 curajosi care s-au căţărat). În schimb, panorama asupra satului şi munţilor a meritat pe deplin urcarea.

Coborând de la castel ne-am continuat plimbarea prin sat. Aşa am ajuns la un grup de localnice care spălau grâul pentru ca apoi să îl folosească drept fertilizator pentru pământ (cel puţin aşa mi-au tradus colegii din grup).

O gaşcă de copii roiau în jurul nostru. Apropo, copilului aici i se spune “Noo-Noo”. Nu m-am putut abţine să nu le fac câteva poze, dar nu am vrut sa exagerez, ci doar să mă bucur de moment.

Am lăsat în urmă satul şi ne-am continuat călătoria în valea Suru până am ajuns suficient de aproape cât să vedem vârfurile Nun (7135 m | 23409 feet) şi Kun (7077 m | 23219 feet). Au ceva special aceşti munţi, ceva greu de descris în cuvinte. Te atrag ca un magnet. Dintre toate momentele de la astăzi, apusul a fost cel care m-a fascinat cel mai tare.

Tot aici ni s-a pregătit şi un picnic. Să mai spun că mâncarea a fost super gustoasă?

Seara ne-am întors în Kargil.

Apropo, ştiai că în Kargil şi Dras sunt unele dintre cele mai joase temperaturi? Aşa, cam ca în Alaska.
Noi am ajuns în Kargil la finalul sezonului turistic. După plecarea noastră hotelul urma să se închidă până în primăvara următoare.
De ce? Pentru că în Kargil ninge foarte tare. Ninge aşa de mult încât elevii nu se duc la şcoală iarna. Au vacanţă de pe 15 decembrie până pe 1 martie. Cam cât vacanţa noastră de vara 🙂

* Călătoria a fost sponsorizată de către Goamit Adventures.

2019-02-02T21:14:36+00:00 ianuarie 3rd, 2019|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment