India (Ep. 5) – Sfaturi şi recomandări generale de călătorie (1)

India (Ep. 5) – Sfaturi şi recomandări generale de călătorie (1)

5 min read

De fiecare dată când menţionez că îmi place foarte mult India, de cele mai multe ori primesc reacţii de genul: India? Dar nu e aglomerată şi murdară? Sau în cel mai bun caz: nu ştiu la ce să mă aştept, nu ştiu dacă mi-ar plăcea.

Aşa că, dacă te hotărăşti să îi acorzi o şansă (şi îţi spun eu că merită din plin), am notat pe scurt câteva recomandări generale de călătorie:

 • Intrările la obiectivele turistice: aici au o abordare interesantă cu tarife diferenţiate între localnici şi turişti. Să luăm ca exemplu intrarea la mormântul lui Hamayun din Delhi: tariful pentru localnici era 40 de rupii, iar pentru străini 650 de rupii (mai mult de 10 ori 🙂 ) şi un pic mai ieftin dacă plăteai cu cardul.
 • Dacă mergi la cumpărături, mai ales haine, bijuterii, etc ţine cont că preţurile se pot negocia. Ce m-a surprins este că poţi negocia cursul de schimb chiar şi la casa de schimb valutar din aeroport.
 • Standardul indian la nivel de stele nu este întotdeauna acelaşi cu cel european, excepţie făcând hotelurile de 4 şi mai ales cele de 5 stele. Lanţurile internaţionale de hoteluri fac o treabă bună, dar pot fi diferenţe de confort de exemplu la 3 stele faţă de ceea ce eşti obişnuit.
 • Hotelurile de 5 stele scaneaza bagajele turiştilor după incidentele tragice din 2008 din Mumbai de la hotelurile Taj si Oberoi. Imediat după aceea, Asociaţia Hotelierilor din India a emis Reguli de Securitate în hoteluri, printre care şi “Scanarea bagajelor oaspeţilor”. Din acest motiv hotelurile (cel puţin cele de 5 stele) au scanner ca în aeroport.
 • Se recomandă evident apa îmbuteliată. Înainte să plec am citit inclusiv să te speli pe dinţi cu apa îmbuteliată. Recunosc că am avut grijă să beau apă îmbuteliată. Cu excepţia unei mici probleme cu stomacul de la un anumit fel de mâncare pe care am rezolvat-o în mod simplu, bând o sticla de Pepsi :), în rest nu am avut nici un fel de probleme.
 • Semnalizarea se face prin claxon fie că depăşeşti, fie că faci dreapta sau stânga. De exemplu dacă la un moment dat se face o curbă, aşteaptă-te ca şoferul să claxoneze puternic, de mai multe ori, ca să afle dacă se apropie o altă maşina din sens opus. Şi mai este o senzaţie de adrenalină pe care o vei simţi pe alocuri când vezi cum vine spre tine maşina din sens opus şi celălalt se dă la o parte chiar în ultimul moment. Cu toate acestea am remarcat că au un talent special în a se strecura la limită fără a te pune în pericol, mai ales dacă mergi cu un şofer profesionist.
 • Şi dacă tot suntem la capitolul transport, dacă vrei să încerci mijloacele de transport în comun, ţine cont că în Delhi sunt mai multe tipuri de autobuze: autobuzul roşu ARE aer condiţionat, autobuzul verde NU ARE aer condiţionat (aceste două tipuri aparţin companiei de stat), iar autobuzul portocaliu aparţine unei companii private şi NU ARE aer condiţionat.
 • Hârtia igienică este importantă pentru noi europenii 🙂 Aşa că e bine să ştii că uneori hârtia igienică… lipseşte. Dacă păstrezi pentru orice eventualitate în rucsac un sul de hârtie igienică, scapi de surprize la faţa locului. Atenţie – nu spun că s-a întâmplat peste tot pe unde am mers, dimpotrivă, dar este bine să ai la îndemână.

Câteva menţiuni utile pentru femei:

 • Cel mai bun sfat pe care l-am primit de la şoferul care ne-a plimbat prin Delhi în ultima zi a fost următorul: dacă te abordează cineva să îţi vândă un tur sau pentru oricare alt motiv, pleacă privirea şi vor pleca. Pot să spun că a funcţionat foarte bine 🙂
 • Mai ales dacă ai o piele mai albă la culoare sau păr de culoare deschisă, mulţi vor dori să facă selfie cu tine. Din fericire, eu oricum nu prea fac poze cu mine aşa că a fost mai simplu. Însă dacă accepţi, poţi să ai surpriza ca imediat să fii înconjurată de alte 20 de persoane care vor să facă poze cu tine. Aşa că ai mare grijă dacă spui da.
 • Femeile (ca şi turiste) ar fi bine să fie însoţite de bărbaţi pe stradă. Cel puţin legat de Delhi, toţi ne-au sfătuit să nu mergem singure după 8 seara, iar după ora 4 să nu mai luam Uber-ul.

Alte câteva recomandari de pregătire a călătoriei regăseşti şi AICI.

Cam aici se încheie lista mea. Pe măsura ce voi mai călători în India, voi mai adăuga noi sfaturi şi recomandări.

Atâta timp cât mergi cu mintea deschisă şi cu un pic de flexibilitate, o să ai surpriza să descoperi o ţară magică. Eu abia aştept să mă întorc 🙂

2019-08-04T14:45:18+00:00 august 4th, 2019|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment