Surprinzătoarele beneficii ale consumului de lapte de capră

Surprinzătoarele beneficii ale consumului de lapte de capră

4 min read

Recunosc că pentru mine laptele de capră a fost o necunoscută până când am făcut o vizită la Capra Răsfățată și am descoperit produsele lor. E drept că am ajuns din curiozitate, căutând să cunosc tot mai mulți producători locali.

Am stat de vorbă cu Dl. Ion Molea, de profesie inginer zootehnist, motorul din spatele numelui Capra Răsfățată și așa am aflat povestea din spatele fermei, dar și efectele benefice ale consumului de lapte de capră.

Dl. Molea a crescut cu lapte de capră așa că atunci când au venit pe lume nepoții, a început să crească câteva capre. Ar fi rămas să crească 5-6 capre, dacă era doar pentru nepoți. Dar oamenii au început să audă din gură în gură și așa a ajuns să aibă 90 de capre.

E drept că, așa cum povestește și dl. Molea:

„Consumatorii nu cunosc foarte bine laptele de capră. Mulți au încercat. Laptele de capră nu se compară cu cel de vacă. Laptele de capră e ceva special.”

Proprietăți și beneficii ale consumului de lapte de capră:
• se digeră mult mai ușor
• conține acizi grași
• nu este un lapte gras (nu depășește 3-3.1% grăsime)
• este indicat pentru persoanele care au intoleranță la lactoză

Și câteva sfaturi legate de consumul de lapte de capră:
• laptele de capră este de preferat să îl consumi crud pentru că prin fierbere își pierde din proprietăți, se mai pierd din vitamine, minerale etc
• dacă nu ai reușit să consumi întreaga cantitate de lapte proaspăt de capră din prima zi, a doua zi se fierbe și va mai ține încă 4 zile
• laptele de capră este indicat pentru copii începând cu vârsta de 2 ani

În plus, dl. Molea este adeptul ideii:

„Caprele trebuie să meargă la câmp să mănânce ce vor, nu să fie crescute cu furaje. Pentru că este un altfel de lapte.”

Eu i-am vizitat în vară. Atunci caprele se hrăneau cu frunze de nuc pentru că probabil aveau nevoie de iod. Așa că le-am așteptat să vină de la pașune 🙂

Dacă te-am convins să încerci produsele de la Capra Răsfățată, iata ce produse găsești: lapte de capră, brânză telemea, caș și iaurt de capră.

Brânza pe care o face dl. Molea nu este ținută la saramură. Brânza este vidată și maturată. Drept urmare nu cumperi zer, ci doar brânză. Brânza este făcută din lapte pasteurizat, astfel că este un produs foarte curat.
Timpul de maturare variază în funcție de cerere. Când cererea este foarte mare, atunci nu apucă să stea 2 saptamani. Alteori ajunge și la o lună de zile de maturare.

Pentru mine a fost un exercițiu să văd dacă îmi place gustul. Mai ales pentru că am primit întrebări de genul: dar nu se simte gustul acela puternic capră? Răspunsul este nu. Este suficient de sărată (fără a exagera cu conținutul de sare), nu se fărâmă ușor și nu are un gust pregnant de capră.

Pe lângă laptele proaspăt de capră, mai găsești și caș și iaurt.

De unde cumpăr produse de la Capra Răsfățată?
Vânzarea se face direct către consumator, fie la magazinul din incinta fermei, fie cu livrare în anumite condiții.
Adresă Capra Răsfățată: Sat Pisculești, Comuna Tinosu, Județul Prahova
Telefon: 004 0733898584
Comanda minimă: 100 RON.

Dacă vii de la munte, te poți opri direct la fermă. Ferma este aproape de Brazi, la 10 minute de centura Ploieștiului. Îi găsești la fermă mai putin duminica.

Unde livrează? În Ploiești, Băicoi, Plopeni, Țintea, etc in limita a 20 Km.
Livrarea în București este (teoretic) posibilă dacă se strâng mai multe comenzi. Te sfătuiesc să dai un telefon si să afli care ar fi condițiile.

Pentru mai multe detalii și programul de lucru, consultă site-ul Capra Răsfățată sau pagina de Facebook.

Leave A Comment