Restaurantul Nominoë din București se închide, dar băcănia rămâne deschisă

Restaurantul Nominoë din București se închide, dar băcănia rămâne deschisă

4 min read

Din veștile mai puțin bune ale zilei, astăzi se închide restaurantul Nominoe de pe str. Maltopol.
Dar există și o veste bună: rămâne deschisă băcănia, singura băcănie artizanală bretonă din țară.
Așa că citește mai jos despre bunătățile pe care le găsești aici și nu uita să susții micii antreprenori. Avem destule exemple de oameni care fac lucruri cu pasiune și uneori trec prea puțin observate.

Prima dată cînd am descoperit restaurantul, am rămas impresionată cum Teodor, proprietar al Nominoë alături de soția sa, îți povestește pe nerăsuflate despre Bretania. Se recomandă ca breton adoptat de 38 de ani. S-a întors acum mai mulți ani în România, dar abia acum 2 ani a renunțat la viața de corporatist. Și a deschis băcănia și restaurantul.

Teodor și soția sa au urmat un curs de formare extrem de personalizat alături de un fost crêpier. Desigur, tot în Bretania. Dacă de soție s-a “lipit mai bine formarea”, în schimb Teodor este cel care știe cum să combine ingredientele.

Toate rețetele din meniu sunt ale sale pentru că, locuind atâta timp în Bretania, știe cum să îmbine ingredientele. Cu o singură excepție: Pomme le Roic. Singurul preparat din meniu care nu este rețetă proprie.

Mâncarea făcută cu suflet m-a cucerit imediat. Genul de mâncare cu un gust divin. Mi s-a părut de neratat pentru un răsfăț în oraș.

O să las aici și câteva poze cu minunatele clătite sărate din făină de hrișcă bretonă:

Belle-Ile: pateu de scoici Saint-Jacques cu oțet din vin de Xeres, fondue de praz, salată verde și lămâie.
Un preparat ediție limitată a lunii august 2020. Pateul se găsește și în băcănie.
Tro Breizh: brânză de capră rumenită, dulceață de smochine, nuci prăjite.
Numele vine de la pelerinajul breton care cuprinde opriri la cei 7 sfinți care au fondat Bretania (un pelerinaj lung de mai bine de > 600 km).
Merlin: brânză de capră, emmental, miere de salcâm, nuci prăjite, salată verde, sos vinaigrette de casă.

De desert, ce să mai spun. Deși pozele nu sunt suficiente ca să îți transmită gustul, îți spun eu, deserturile sunt absolut delicioase.

Morlaix: banană caramelizată, caramel cu rom și înghețată artizanală de nucă de cocos.
Pomme Le Roic: măr caramelizat, zmeură, caramel cu unt sărat făcut în casă, migdale.
Pomme Le Roic este singurul preparat în care folosesc o rețetă a domnului care i-a format. Dânsul avea o bunică ce se numea Le Roic. Și pentru că își adora bunicuța, a conceput desertul în amintirea dânsei, mai ales că și bunicuța era crêpieră. Apropo, Le Roic înseamnă stâncă în limba bretonă.

Dacă vrei să susții cu adevărat micii antreprenori, nu uita să treci și băcănia Nominoë pe lista ta.

În băcănie vei găsi o mulțime de bunătăți. Toate produsele din băcănie sunt aduse din partea cea mai vestică a Bretaniei, Bro Bigouden.
De exemplu, cidrul artizanal din 100% suc de mere proaspăt (nepasteurizat, nefiltrat) este adus de la cea mai veche cidrarie artizanală din Bretania. Îl găsești în varianta: sec, demi-sec, dulce. Varianta de cidru demi-sec este chiar bio.

Băcănia se află la intersecția Intrarea Veronica Micle 4, Colt cu str. Maltopol (la câteva minute de Piața Victoriei) sau direct aici: https://www.nominoe.ro/

În una din vizitele mele la restaurant am învățat cum se spune în bretonă la revedere: Kenavo.
Eu îi spun doar pe curând și îi urez să renască și restaurantul de îndată ce lucrurile își mai revin după acest an complicat.

2021-01-16T22:16:35+00:00 septembrie 27th, 2020|Tags: , , , , , |0 Comments

Leave A Comment