Unde mănânci în Genova?

Unde mănânci în Genova?

7 min read

Anul acesta, odată cu lansarea rutelor directe Romania-Italia de către Ernest Airlines, m-am oprit într-un citybreak în cel mai mare oraş-port din Italia: Genova. Multumesc, Miha, pentru invitaţie :).

Genova este un oraş senzaţional, cu multe clădiri vechi [are 42 de palate UNESCO].

Dacă îţi place să te plimbi pe străzi o sa îţi placă la nebunie oraşul pentru că, pe lângă clădirile interesante, are o mulţime de diferenţe de nivel care crează cadre şi unghiuri perfecte pentru pozele de vacanţă. Iar dacă ţi-ai propus să te bucuri mai mult de experienţă fără să te grabeşti, la fiecare pas poţi găsi un local unde să savurezi un esprésso sau o îngheţată.

Centrul vechi este un labirint. Vestea bună este că îl poţi bate la picior şi oricât de mult te învârţi pe străduţe tot vei ajunge unde ţi-ai propus (fie că ai harta, fie că te laşi la voia întâmplării şi tot ajungi). De vreo 2 ori când căutam locuri m-am trezit în faţa lor chiar în momentul în care vroiam să deschid Google Maps.

Dar să revin la subiectul articolului şi anume, unde mănânci în Genova?

Am selectat o serie de locuri şi localuri cât pentru o zi întreagă şi iată ce a ieşit:

Dacă abia ai pornit să explorezi oraşul, din categoria street food îţi recomand să te opreşti la Friggitoria San Giorgio. Acolo am găsit cele mai gustoase fructe de mare prăjite de până acum. Am luat un cornet cu fructe de mare prăjite (calamari, mini caracatiţă, etc). Şi acum când mă gândesc, salivez la o porţie. M-am abţinut cu greu să nu mai cumpăr încă un cornet [dar asta pentru că ştiam că mai urmează să mă opresc şi în alte locuri :)] Apropo, Friggitoria San Giorgio este o gheretă de aproximativ 10 metri pătraţi (ochiometric vorbind) aflată în piaţa Caricamento. În funcţie de varianta aleasă preţul variază între 7 şi 10 EUR.

După ce explorezi portul vechi (Puerto Antico) mergi prin dreptul pieţei de peşte îndreptându-te apoi pe străduţe mici până ajungi la Tazze Pazze – Caffeteria Gourmet din 2009. E momentul potrivit să te opreşti [dacă eşti fan] pentru o cafea de specialitate.
Fiind cald, eu am luat un Espresso Sheckerato (puternic aşa ca la italieni, poate un pic prea puternic pentru mine 🙂 )
Cafeneua se află într-o piaţetă mică unde au aşezat doar 7 mese afară (în interior nu poţi sta pentru că spaţiul este prea mic).
Fix lângă cafeanea se află Genova Dischi care completează atmosfera cu muzica anilor ’60-’70 în timp ce tu îţi savurezi cafeaua.

Pentru masa de prânz recomand restaurantul Trattoria Da Maria unde am ajuns pentru că îl aveam pe lista localurilor de încercat în Genova. Noroc cu Google Maps pentru că se află pe o straduţă laturalnică fix lângă magazinul Gucci :D. Pe acea stradă nu vezi decât rufe întinse la uscat şi un semn cu Da Maria. De afară se văd cele câteva mese de la parter unde nu intră probabil mai mult de 12 persoane. Nu fi dezamăgit crezând că nu o să ai loc. Surpriza vine dacă urci la etaj unde sunt vreo 4 saloane, fiecare cu câteva mese. Fiind mult mai mare decât se vede de afară, merită să întrebi dacă au o masă liberă.

Aici am gustat Crenette al pesti alla Genovese [spaghetti cu sos pesto genovez] şi Cina di vitelli alla genovese con contorno [un fel specific Liguriei şi în special Genovei] cu cartofi prăjiţi.

Da Maria e un loc în care mănânci ieftin de prânz (1 primero / persoana şi 1 secundo împărţit cu altcineva a costat 8 EUR/persoană). Doar să ştii că e genul de local vechi, simplu, care nu impresionează prin aspect cât prin mâncarea gustoasă. Citisem undeva când am facut research că genovezii trebuie să ajungă să mănânce măcar o dată în viaţă la Da Maria, aşadar eu zic că e de neratat.

Apoi ar merita să te opreşti pentru o îngheţată adevarată/gelato dacă tot eşti în Italia. Ar fi şi păcat să nu guşti, mai ales că în centrul vechi găseşti Gelateria Profumo (atenţie mai există şi o Gelateria Profumo Rosa despre care nu ştiu detalii si dacă au vreo legatură una cu cealaltă). Au o îngheţată cremoasă care ar merita 5 stele dacă îngheţata ar avea stele.
Eu am gustat îngheţata cu fistic şi căpşuni. Cea cu fistic a fost super cremoasă şi intensă. Iar cea cu căpşuni senzaţională, ca şi când ai fi mâncat căpşuni din grădină, atât de aromată era.

Seara e musai să mergi la un aperitivo la Muá.

Aperitivo este un fel de happy hour cu bufet suedez ce include şi o băutură în pret. De regulă pentru italieni este doar începutul mesei pentru că apoi merg la cina 😉

Am avut chiar şi stridii alături de meniul obişnuit. Pentru aşa masă pe cinste preţul a fost de doar 12 EUR.

Pentru mine a fost suficient ce am mâncat la Muá aşa că aş încheia cu o recomandare doar pentru băuturi [un local total nepretenţios, plin de localnici]: Café Il Barbarossa.

Aici am ajuns în jur de ora 23. Era plin de prieteni de-ai cheleneriţelor şi probabil de-ai proprietarului. Între toţi aceşti prieteni, un cuplu cu un băieţel mic de vreo 2-3 anişori care se juca cu o minge alb-rosie, cu aceleasi culori ca si steagul orasului Genova. Copilul tot arunca mingea si astepta ca cineva sa alerge dupa ea. Când nu se întâmplă nimic, gesticula puternic, fiind foarte expresiv (tipic italian aş zice :)). La plecare şi-a luat la revedere de la fetiţa cu câţiva ani mai mare a prietenilor şi i-a pupat şi îmbrăţişat fiecare prieten al părinţilor.

Sfaturi şi impresii:
Duminica în Genova foarte multe restaurante sunt închise, chiar şi în zona turistică.
În zonele rezidenţiale cum am stat eu este şi mai linişte, aproape că nu vezi picior de om la ora 21.
Poţi să mergi la sigur dacă ajungi în Piazza delle Erbe, tot în zona centrului vechi. Aici am mâncat “aperizena” (un fel de aperitivo-cina) la Giano Bifronte pe care, apropo, nu îl recomand pentru că mâncarea nu a fost grozavă. Ce mi-a placut a fost Panissa genovese care au fost bune şi un fel de gogoşi mai moi Cuculli. În rest, mâncarea nu pot să spun că a fost gustoasă.

Iar dacă vrei să pleci cu un cadou dulce îţi recomand o oprire pentru ciocolată artizanală de la Viganotti Romeo (din 1866). Unele produse sunt pregătite într-un laborator artizanal în care se folosesc încă maşini şi matriţe de epocă. Odată intrat în magazinul de ciocolată, cu greu te vei dezlipi de toate bunătătile pe care le vei descoperi acolo.

Acestea sunt recomandările mele.
Dacă descoperi alte locuri în care merită să te opreşti în Genova, lasă propunerile tale în comentarii.

2020-09-27T18:24:19+00:00 decembrie 28th, 2018|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment